twitter
    Ne mutlu Türküm diyene!

Dwyane Wade


Dwyane Wade


Dwyane Wade, 1982 doğumlu Amerika’lı All-star NBA oyuncusu. Lakabı ‘Flash’ ve ‘D-Wade’ olan Wade’in ismi Dwyane şeklinde yazılmasına rağmen ‘Dwayne’ şeklinde okunuyor ve bu nedenle sık sık yazılı basın tarafından yanlış şekilde yazılıyor. 2003 yılında profesyonel olan Wade, o tarihten beri Miami Heat’de şutör gard pozisyonunda oynuyor.

Dwyane Tyrone Wade, Jr., 17 Ocak 1982’de Dwyane Sr. ve Jolinda Wade’in oğlu olarak Chicago’nun güney yakasında doğdu. Ailesi boşanan ve çocukluğunu babası ve cici annesi ile birlikte Robbins, Illinois’de geçiren, büyük kız kardeşlerinden ‘Tragil’ için, yetişmesinde ve büyümesinde büyük payı olan ve onu doğru yola yönlendirmiş biri olarak bahseden Wade, Oak Lawn’da bulunan H.L. Richards Lisesi’ne devam etti. 

Lisenin Bulldogs Basketbol Takımı’nda oynayan ve bu dönemde dikkate değer bir şarkı söyleme yeteneği olan Wade, 2. yılında maçlarda fazla oynama imkanı bulamadı. Üvey erkek kardeşi Demetris McDaniel ise takımın yıldız oyuncusuydu. Lisede sondan bir önceki yılında, yaz tatilinde boyu 10 cm uzayan 1.93’lük Wade, o sene takımda 20.7 sayı, 7.6 ribaund ortalaması ve toplamda 100 asist ve 73 top çalmayla oynadı. Lisedeki son yılında 27 sayı ve 11 ribaund ortalaması ile 24-5 galibiyet rekoruyla takımını Class AA Eisenhower Sectional’da şampiyonluk maçına taşıyan Wade, tek bir sezonda toplamda 676 sayı ve 106 top çalmayla okul rekorlarını kırdı. 

2000 yılında Illinois Mr. Basketball Award oylamasında 7 numara olarak seçilen Wade, Marquette University, Illinois State ve DePaul University olmak üzere sadece üç üniversite tarafından kabul edildi. Milwaukee’deki Marquette Üniversitesi’ni tercih eden Wade, buradaki ilk yılında akademik problemleri sebebiyle basketbol oynayamadı. Bu problemleri aşmasının ardından ikinci yılında (2001-2002 sezonu) oynamaya başlayan Wade, Marquette takımı Golden Eagles’ı maç başına yakaladığı 17.8 sayı, 6.6 ribaund ve 3.4 asist ortalamasıyla sürükledi ve böylece takım 26-7 ile 1993-1994 sezonundan sonraki en iyi galibiyet rekorunu yakaladı. 

2003 yılında ise 21.5 sayı ortalamasını tutturdu ve takımı Golden Eagles, 27-6 galibiyet istatistiği ile okul tarihinde ilk kez Amerika Konferans Şampiyonluğu kazandı ve Final Four’a kaldı. Bu başarı, 1977 Ulusal Şampiyonluğu’ndan sonra okul tarihinde bir ilk oldu. 

Wade’in kolej liginde akıllarda kalan en önemli anı Minneapolis’te yapılan NCAA 2003 Midwest Regional Finalleri’ndeydi. Favori gösterilen güçlü Kentucky ile yapılan maçta Wade 29 sayı, 11 ribaund, 11 asist ve 4 blok ile Triple-double yaptı ve takımının Final Four ‘a kalmasında başrol oynadı. Wade, ayrıca NCAA erkekler turnuvaları tarihine triple-double yapan sadece 4 oyuncudan biri (diğerleri Oscar Robertson, Magic Johnson ve Andre Miller) olarak geçti. 

Marquette sezonu AP sıralamasında 6. olarak bitirdi ve 1976-1977 sezonundan sonra okulunun aldığı en yüksek dereceye imza attı. Turnuvada gösterdiği güçlü oyunculuk sayesinde ilgiyi üzerine çeken Wade, 2003 NBA Draft’ında seçilmesiyle ve Marquette’teki son yılından feragat etti. 

2003 NBA Draft’ında Miami Heat tarafından 5. sırada seçildi. Çaylak sezonunda 16.2 sayı, 4 ribaund ve 4.5 asist ortalamasıyla genç Miami Heat takımı içerisinde bir yıldız olarak ortaya çıktı. Çaylak sezonunun en önemli performansını, özellikle Doğu konferans yarı finalinde İndiana Pacers’a karşı olmak üzere, 2004 NBA Playoff’larında sergiledi. Başarılı çaylak sezonuna rağmen, az da olsa diğer çaylaklar Carmelo Anthony ve LeBron James’in gölgesinde kalan Wade, oy birliğiyle NBA 2004 All-Rookie Team’e (en iyi çaylaklardan oluşan takım) seçildi ve çaylak oylamasında sezonu LeBron ve Carmelo’nun arkasından 3. bitirdi. Bu başarısı sayesinde Ulusal takıma çağırıldı ve olimpiyatlara katıldı. 

Wade, 2004 Yaz Olimpiyatları’nda diğer NBA All-star oyuncuları Allen Iverson, Tim Duncan, LeBron James, Shawn Marion ve Carmelo Anthony ile birlikte mücadele etti. Buna rağmen takım bronz madalyayla yetinmek zorunda kaldı. Wade 2006-2008 arasında Amerikan Ulusal Takımı’nda oynamak için seçildi ve Japonya’da düzenlenen 2006 Dünya Şampiyonası’nda mücadele ederek bronz madalya kazandı. Turnuvada 19.3 sayı ortalamasıyla oynayan Wade’in ayrıca 2007 Amerika Olimpiyat Elemeleri'nde ve 2008 Beijing Yaz Olimpiyatları’nda mücadele edeceği açıklandı. Ayrıca Lebron James ve Carmelo Anthony ile birlikte Amerika Ulusal Basketbol Takımı kaptanı olarak belirlendi. 

Los Angeles Lakers’tan ayrılan Shaquille O’Neal’ın da takıma katılmasıyla beraber Wade, ikinci sezonunda bütün istatistiklerini yükseltti ve ligin yeni süperstarı olarak ortaya çıktı. Denver’da düzenlenen NBA All-star maçına seçildi ve ilk All-star maçında kenardan gelerek attığı 14 sayı ile Doğu’nun Batı karşısında 125-115’lik galibiyetine katkıda bulundu. Miami Heat ise Wade ve O’Neal’in başarılı performansları sayesinde, 2004-2005 sezonunu Doğu konferans rekoru olan 59-23 galibiyet ortalamasıyla bitirdi. 

Miami Heat, 2005 NBA Playoff’larının ilk turunda New Jersey Nets’i süpürdü. 4-0’lık seride Wade 26.3 sayı, 8.8 asist, 6 ribaund ve %50 şut istatistiği ile oynayarak NBA tarihinde bir seride bunu başaran sadece 7 oyuncudan (diğerleri Bob Cousy, Oscar Robertson, Wilt Chamberlain, Larry Bird, Magic Johnson ve Michael Jordan) biri oldu. İkinci turda Washington Wizards’ı da süpüren Miami’de, Wade 4 maçta 31 sayı, 7 ribaund ve 8 asist ortalaması ile oynayarak bunu daha önce başaran Jordan ve Robertson gibi oyuncuların arasına girdi. Miami, Doğu Konferansı finallerinde Detroit Pistons ile eşleşti. Seride ikinci ve üçüncü maçlarda geçirdiği sinüzit ve dizinin zorlanması problemlerine rağmen 40 ve 36 sayı atan Wade, 5. maçta kaburga kaslarından sakatlandı ve 6. maçta hiç oynamadı. Son maçta da bu sakatlıkları sebebiyle performans gösteremedi ve seri sonunda Miami, Detroit Pistons’a elendi. 

2005-2006 sezonunda 2. kez 2006 All-star maçı için seçilen Wade, normal sezonu 27.2 sayı, 6.7 asist, 5.7 ribaund ve 1.95 top çalma ile oynadı. 2006 NBA playoff’larında ilk turda Chicago Bulls ile karşılaştılar. Serideki 5. maçta kalçasını zedelemesi takımını ve hayranlarını korkutan Wade maça geri döndü ve sakatlığına rağmen 15 ve 28 sayı atarak takımını seriden galip çıkardı. Doğu konferansı finalinde ise Detroit Pistons’a karşı oynadıkları serinin 6. maçında nezle olmasına rağmen kazandılar ve 2006 NBA Finali’ne kaldılar. 

Wade, finalde Dallas Mavericks’e karşı yeteneklerini göstermeye devam etti. Üçüncü, dördüncü ve beşinci maçlarda 42, 36 ve 43 sayı atarak, Miami’nin seride 2-0 geriden gelip 2-3 öne geçmesini sağladı. Wade’in üçüncü maçtaki performansı ise unutulmaz oldu. Maçta 42 sayı ve 13 ribaundla oynayarak kariyer rekoru elde etti. Ayrıca 42 sayının 15’ini 4. çeyrekte attı . Miami, 6. maçı da kazanarak seriyi 4-2 ye getirdi ve NBA Şampiyonu oldu. Finalin MVP’si (En Değerli Oyuncu) seçilen Dwyane Wade, NBA Finali serisinde maç başına 34.7 sayı atarak finallerde en yüksek ortalamayı tutturan 3. oyuncu oldu. 

28 Eylül 2006’da oynadığı kolej finalinden 3,5 yıl sonra, Marquette antrenörü Tom Crean, Marquette Üniversitesi’nin sadece mezun öğrencilerinin formalarını emekliye ayırmasına rağmen, Wade için bir ayrıcalık tanındığını ve formasının 3 Şubat 2007 Marquette-Providence maçının devre arasında emekliye ayıracaklarını açıkladı. 

Hücumdaki en çabuk oyunculardan olan Wade aynı zamanda savunulması en zor oyunculardan biri. Bir gözü herzaman asist yapmak amacıyla pas atacağı oyuncuyu arayan 6.1 asist ortalamasına sahip olan Wade, 2006’da NBA Finals maçında En Değerli Oyuncu (MVP-Most Valuable Player Award) seçilmesiyle, birinci sınıf oyuncular kategorisinde her zaman hatırlanacak biri oldu. Zayıf noktası ise 3 sayı atışlarındaki düşük yüzdesi (17.1) kabul edilen Wade’in, yüksek sıçrama yeteneği ve kendinden iri savunmacılarla girdiği mücadeleler ise onun diz ve bileklerinden sakatlanma riskini oldukça arttırıyor. 

Metodik şekilde Hristiyan olarak yetiştirilen Wade, başarıları için sürekli dua ediyor ve ilk önce Tanrıya şükrediyor. Kutsal Üçlü’yü akla getirdiği için 3 numaralı formayı giyen Wade, kazancının %10’unu Chicago’da gittiği kiliseye bağışlıyor. 

Wade, ‘Flash’ ve ‘D-Wade’ lakaplarıyla anılıyor. Bu lakabı kendisine 1980 yapımı Flash Gordon filminde de kullanılan Queen şarkısı Flash’dan esinlenerek koyan Shaquille O'Neal, bir röportajda ayrıca şarkının bir kısmını da söyledi. 

Lise aşkı Siohvaughn Funches ile evlenen Wade, 4 Şubat 2002’de Zaire Blessing Dwyane Wade adında bir erkek çocuk sahibi oldu. 

People Magazine Dergisi tarafından 2005’in En Güzel 50 İnsanı arasında gösterilen ve GQ Magazine tarafından NBA’in En İyi Giyinen Oyuncusu seçilen Wade’in Converse’le olan anlaşması dahilinde ‘The Wade’ adında bir ayakkabısı bulunuyor. 

Başarıları 

2006 NBA Champion (Miami Heat)

2006 NBA Finals MVP

2005, 2006 2-time All-Star

2005, 2006 2-time All-NBA Selection

2005 All-NBA Defensive Selection

2006 NBA All-Star Skills Challenge Champion

2003 NBA All-Rookie First Team


0 yorum:

Yorum Gönder