twitter
    Ne mutlu Türküm diyene!

Mehmet Okur


 
Mehmet Okur, (d. 26 Mayıs 1979, Yalova), basketbolcu, Türk Milli Basketbol Takımı ve NBA takımı Utah Jazz oyuncusudur.
Küçük yaşlarda astım hastalığı ile boğuşan Okur, bir komşusunun yardımı ile bu hastalıktan kurtulur.Bunun sonucunda iştahı açılır ve günde 4 litre süt içmeye başlar.
Çocukluk yıllarında uzun süre kaleci olarak futbol oynadı.14 yaşında 1.90 m civarı boyuyla fark edildi. Basketbol yeteneği geç denebilecek yaşta keşfedildi ve 14 yaşında Bursa'da Oyak Renault altyapısında basketbola başladı ve boyu ve yeteneği ile kısa sürede kendini gösterdi. Basketbol federasyonunun 1979 doğumlu oyunculardan oluşan bir grupla ilgilenmesi doğrultusunda Nihat İziç özel olarak Mehmet Okur'u geliştirmek için çalıştı.
1997 Dünya Basketbol U-22 Şampiyonluğu kazandı.
Oyak Renault 2. lige düştükten sonra da başarılı oyunlar çıkararak 1996-97 sezonunda 17 yaşında iken takımının tekrar 1. lige çıkmasında büyük fayda sağladı. Bu sezon aynı zamanda Mehmet Okur’un Oyak Renault Yıldız Takımı’nı, Türkiye Şampiyonası’nda Efes Pilsen ve Tuborg’un ardından 6.’lığa taşıdığı sezondu. 1997/1998 sezonu Mehmet Okur’un 1. Lig’de oynadığı ilk sezondu. Basketbol oynamaya sadece 4 yıl önce başlamış 18 yaşındaki bir çocuk için oldukça iyi bir başarım sergileyen Mehmet o sezon aldığı kısıtlı dakikalarda 4,4 sayı ve 3,3 ribaund ortalamaları ile oynadı.
Bir sonraki sezon Türkiye Ligi için son derece üstün bir takım kuran ve Avrupa Ligleri'nden birçok önemli oyuncuyu transfer eden diğer Bursa takımı Tofaş'a transfer oldu. Rashard Griffith ve Asım Pars gibi iki önemli uzun oyuncu arkasında çok da oynama şansı bulamasa da verilen her görevi eksiksiz yaptı. Bir sonraki sezon olan 1999/2000 sezonunda da Tofaş yüksek bütçelerle kurduğu derin kadro ile Türkiye Ligi'nde son derece başarılı oldu ve Türkiye Ligi'ni şampiyon olarak bitirdi. Ancak Avrupa Kupalarında alınan başarısız sonuçlar onun Tofaş'a transfer olmasına sebep olan Jasmin Repesa'nın istifa etmesine yol açtı ve yerini genç yardımcı antrenör Tolga Öngören aldı. Yeni antrenörü Mehmet Okur üzerinde özellikle yoğunlaştı, sezon ilerledikçe bu geniş kadroda kendine yer buldu ve sezonu özellikle de play-offlardaki üstün performansı ile 6.7 sayı ve 5.3 ribaund ortalamaları ile tamamladı.
Tam Mehmet Okur kendini Türkiye Liglerinde gösterdiği bu sezon sonunda Tofaş şok bir kararla basketbol yatırımlarını durdurdu ve takımı 1. ligden çekti. Bunun üzerine Mehmet Okur, Efes Pilsen ile 1 yıllık sözleşme imzaladı. Efes Pilsen o sezon Final Four oynadı ve Avrupa üçüncüsü olarak sezonu kapadı. Yaz döneminde son birkaç sene yaptığı gibi NBA kamplarına katıldı ve burada Detroit Pistons takımı tarafından 2001 NBA Draft'ında 38. sıradan seçildi. Ancak o sezon NBA 'a gitmedi ve bir sezon daha Efes Pilsen'de oynayarak kendini geliştirmek ve bir sonraki sezon Detroit'e gitme kararı aldı.
O sezon gerek yazın Türkiye'de oynanan ve Türk Milli Takımı'nın final oynadığı Avrupa Basketbol Şampiyonası'nda gerekse Efes Pilsen'deki son sezonunda son derece başarılı bir dönem geçirdi ve kendini her gün geliştirdi. Türkiye Ligi'ndeki son sezonunda Efes Pilsen'le Türkiye Kupası’nı ve Lig Şampiyonluğunu kazandı ve 13,5 sayı - 8,5 ribaund - 1,5 asist ve 1,0 top çalma ortalamalarına ulaştı. Euroleague'de ise 12,1 sayı-6,6 ribaund ve 1,1 blok ortalamalarıyla oynadı.
Mehmet Okur 2001 NBA Draftında 39. sırada Detroit Pistons tarafından seçilmiştir.
2002 yılında Detroit Pistons ile sözleşme imzalayan Mehmet böylece NBA kariyerine başlamış oldu. İlk sezonunda Ben Wallace, Elden Campbell gibi tecrübeli uzunların arkasında görev yapan Mehmet Okur 72 maçta görev yaptı; maç başına 19 dakika oynadı, 9 maça ilk beşte başladı; maç başına 6,9 sayı-4,7 ribaund-1,0 asist üretti ve takımıyla birlikte Doğu Konferansı Finalleri’nde mücadele etti.
İkinci sezonunda takımın en önemli oyuncularından biri oldu ve Detroit'in çok geniş ve nitelikli kadrosuna rağmen önemli katkılar sağladı. Rasheed Wallace'ın takasla alınması sonrasında süreleri düşen Mehmet, buna rağmen sezonu 9.6 sayı, 5.9 ribaunt istatistikleriyle bitirdi. Bu sezonu Detroit Pistons ile NBA Şampiyonu olarak tamamladı ve böylece dünyanın en önemli basketbol liglerinden birinde şampiyonluk unvanına ulaşan ilk Türk oyuncu oldu.
Şampiyonluğun ardından; o sezon kontratı biten Mehmet'i Detroit'in elinde tutması çok zor görünüyordu. Zira NBA'deki kontrat sistemleri gereği; Rasheed Wallace'ı kadroda tutan Detroit'in Mehmet'e yapacağı teklif hayli düşük kalacaktı. Sonuçta; Detroit onu elinde tutamadı ve Mehmet 2004/2005 sezonu başında Utah Jazz ile 50 milyon USD bedelle 6 yıllık sözleşme imzaladı.
Utah Jazz kariyeri Mehmet için iyi başlasa da takım olarak playoff'a kalacak dereceyi elde edemediler. Carlos Boozer ve Andrei Kirilenko'nun sakatlıkları nedeniyle çok maç kaçırdığı son ki yılda maç kaçırmadan istikrarını koruyan Mehmet, ilk sezonunda 12.9 sayı, 7.5 ribaunt ortalamalarıyla oynadı.
2006 Dünya Basketbol Şampiyonasında milli takımının formasını giymemesi üzerine çeşitli spekülasyonlar yapılan ve bu nedenle ülkesinde çeşitli tepkilerle karşılaşan Okur, NBA'deki ikinci sezonunda gözle görülür bir gelişme yaşadı ve elde ettiği 18.0 sayı, 9.1 ribaunt gibi istatistiklerle bu gelişmeyi rakamlarına da yansıttığını gösterdi. Mehmet yakaladığı bu istatistikler ve oyunundaki gelişiminin de yardımıyla takımı Utah Jazz'ı Playoff'a sokmak için elinden geleni yapıyor.
Mehmet Okur, Allen Iverson'ın sakatlığı nedeniyle kadrodan çıkartılması üzerine 2007 NBA All-Star maçı Batı Konferansı kadrosuna dahil edildi. Okur bu karşılaşmada 4 sayı, 2 ribaund 1 de asist performansı ile oynadı. Mehmet Okur, NBA tarihinde All-Star seçilen ilk Türk 10. Utah Jazz'lı oyuncudur.
22 Mart 2007 gecesi eşi Yeliz Okur ile birlikte adını Melisa verdikleri kız çocukları dünyaya geldi. Sezeryanla 55 cm. boyunda ve 4.280 kilogram doğdu.
2006 -2007 sezonunu Batı Konferansında 4. olarak tamamlayan Utah Jazz, Playoffların ilk turunda Houston Rockets ile eşleşti. Bu eşleşmeyi 4-3 kazanan Utah'da Mehmet Okur, özellikle dev pivot Yao Ming'e karşı etkili savunması ve son maçtaki kritik şutları ile dikkat çekti.

0 yorum:

Yorum Gönder