twitter
    Ne mutlu Türküm diyene!

Pau Gasol


Pau Gasol, (6 Temmuz 1980 - Barselona, İspanya) İspanyol asıllı bir basketbolcudur. NBA'deki en uzun forvetlerden birisidir.


NBA 'a 2001 yılında adım atmıştır. Draftlarda 3. sıradan seçilmiştir. 2 metre 13 santim 116 kilogramdır. Oynadığı takım Los Angeles Lakers'tır. Mevkisi power forvet olan Gasol, Avrupa'nın gelmiş geçmiş en iyi uzunlarından biri olarak gösterilir. 2002 yılında yılın çaylağı ödülünü almıştır. NBA gelmeden önce İspanya 'nın Barcelona takımında oynamaktaydı. Forma numarası 16'dır.




2006 yılında Japonya da yapılan Dünya Basketbol Şampiyonasında final maçında (İspanya-Yunanistan)-sakat olduğu için-oynamamasına rağmen MVP ödülünü almıştır.
Barcelona'da Pau Gasol [değiştir]

Pau Gasol, basketbol hayatına 1998 yılında henüz 18 yasında iken Barselona’da basladı. Fakat kendisini fark ettirmesi çok da uzun sürmedi. 1999’da 19 Yas altı Dünya Sampiyonası’nı kazanan takım içinde yer alırken, İspanya’nın Amerika’yı 94–87 yendiği maça damgasını vurmustu. Euro Basket 2001’in en merak edilen oyuncularından bir tanesiydi.2001 Yılında İspanya liginde gösterdiği 11.4 sayı, 5.2 ribaunt ortalamasıyla kendini gösterdi fakat asıl parlayısı yine aynı yıl Euroleague ‘de yakaladığı 18.5 sayı, 6 ribaunt ortalama ile oldu. Ve beklediği an gelmisti, NBA’e ilk adımını atıyordu.

Memphis'te Pau Gasol [değiştir]

2.15 boyundaki boyuna rağmen 3 ve 4 numara oynayabilen, şut atabilen basketbolcu barcelonada oynuyordu, 2001 senesinde nba draftinda ilk tur 3. sırada Atlanta'ya draft edilerek; Bir Avrupali Oyuncunun en erken Draft Elde Etme Hakkınıda Almış Oldu. Ancak Atlantan Direk Olarak Memphis'e Takas Edildi.

3. sıradan Atlanta tarafından draft edildiği halde Atlanta Shareef Abdur-Rahim için Gasol’u Memphis ile takas etti. Oldukça uzun boyuna rağmen çok da yapılı olmaması, sert gözükmemesi akıllarda soru isareti bırakmıstı. Çoğu kisi 5 numara da oynayabilecek kapasiteye sahip olmadığını düsünüyordu. Fakat o ilk sezonunda, 17,6 sayı ve 8,9 ribaund ortalama ile tutturarak muhtesem bir basarıya imza attı. O sene 126 ilk tur oyunun 117 sini alarak çok büyük farkla, Yılın Çaylağı seçildi ve NBA Tarihinde yılın çaylağı seçilen ilk Avrupalı basketbolcu oldu.

Bir sonraki sene, Lakers maçında Shaq’a karsı 5 numara oynatılması sanırım çok büyük bir hataydı, Shaq karsısında hem psikolojik hem de fiziksel olarak inanılmaz derecede ezildi ve belki de hayatının en acılı maçlarından birini oynadı. Bu beklide onun 5 numara oynayamayacağını göstermisti, Her sene kendini gelistirmeye devam etti ve yavas yavas vücudunu da istenilen seviyeye getirmeye getirdi.. Sonraki 2 sene, 19.0 ve 17.7 sayı ortalaması yakalayarak istikrarlı bir oyuncu olduğunu gösterdi.2003 Avrupa Basketbol Sampiyonasında ise, finale kadar takımını tasıyarak en iyi bese seçildi. Finalde 36 sayı üretmesine rağmen Litvanya’ya yenilmekten kurtulamadılar. Gasol, 2004’de ilk kez play-offlara katıldı. Fakat takımını Spurs tarafından süpürülmekten kurtaramadı. Uzun boyu ve oyun yapısına, oynadığı yere rağmen Gasol’un yüzünde bir saflık vardı. Bebeksi bir yüze sahip olan Gasol, sert durmuyor aksine yumusak duruyordu. 2005/2006 sezonunun basında bıraktığı sakal, bu görünümü yok etmek amacı tasımakta, belki de ise yaramıstır. Ancak Sakal ve Saçının Pau Gasol'e gerçekten çok yakıştığınıda söylememek eksik kalırdı.

Daha sonraki sezon Gasol takımını çok daha fazla sırtladı ve NBA kariyerinde ki en yüksek istatistiklere ulastı. Bu sezonki Seattle maçında attığı 44 sayıyla kendi kariyer rekorunu kırdı, ve yine aynı maçta yaptığı 12 asist ki bu onun yerinde oynayan biri için çok yüksek bir rakam ve 4 top çalma yine kariyer rekoru kırmasına yetti. Belki de bıraktığı sakalın mucizeleriydi bunlar! Seattle da Gasol’den çektiği kadar kimseden çekmedi sanırım . Bu kadar basarılı bir sezon geçirirken kariyerinde ilk defa bu sene yedeklerden all-star oldu. Esasında Mehmet Okur çok basarılı bir dönem geçirmisti ve adı All-star için geçmeye baslamıstı, kendisi Yao Ming ve sakat Camby’den sonra en fazla oy aldı. Fakat sakat olan oyuncunun yerine geçecek oyuncuyu David Stern seçtiği için İspanyol pazarını daha karlı bulmasından gerek Gasol’u All-Star kadrosuna dahil etti. All-star maçında 14 dakika görev alabilmesine rağmen hiç sayı bulamadı fakat 12 ribaund ve 1 asist ile oynadı. Aynı sezon yine play-offlara kalmalarına rağmen, Dallas karsısında bazı maçlarda kazanmaya çok yakın olsalar da hiçbir maçı kazanamadılar ve 4–0 ile elendiler. Seride Gasol, 3 maçta takımının en skorer oyuncusu oldu ama yetmedi.

Gasol’un bana göre oyun yapısı itibari ile en basarılı olduğu yer 3 veya 5 numara da oynayabilmesine rağmen kesinlikle 4 numara yani PF(Power Forvet ) pozisyonudur. Oyun içinde ki çok yönlülüğüne diyecek hiç bir sey yok. NBA’ e gitmeden önce oynadığı Avrupa sampiyonasında herkesi hayran bırakan top tekniği ve yumusak bileği ile kolayca sayı üretebiliyor. Uzun boyuna rağmen tüm sahayı çok iyi kosuyor. Orta mesafe sutlarında da isabet oranı gayet iyi. Kendinden daha iri basketbolcuların üzerinden dahi smaç basabiliyor. Geçtiğimiz sezondaki Orlando maçında Kelvin Cato’yu neredeyse çemberin içine sokması akıllarda unutulmayacak bir iz bıraktı. Bazıları buna katılmasa da, bana göre savunması da iyidir. Sayı üretmesinin yanı sıra ribauntlarda oldukça basarılı olması Gasol’u çok avantajlı kılıyor. Çok önemli diğer bir özelliği ise asist yapabilmesi. Gasol çok güzel paslarıyla atmasının yanı sıra attırtıyor da, özellikle Seattle maçında attığı 44 sayının yanında yaptığı 12 asist bunu kanıtlıyor gibi. 6 yasında olmasına rağmen yarattığı bu basarılı kariyer herkesin sahip olabileceği bir sey değil. Her geçen sene kendini gelistirmesi de, ileride Gasol’un çok daha iyi belki de NBA de unutulmayacak bir oyuncu olabilmesi yolunda bir isarettir. Elde ettiği basarılara rağmen Gasol Memphis’i playofflar da üst turlara tasıyamamasından olsa gerek gerekli saygıyı görmüyor. Belki son sampiyona ile gelen MVP ödülü bu durumu biraz değistirir.

Gasol Los Angleas Takasından sonra Aslında Memphis Grizzlies’ın durumunu en iyi özetleyen isim Hakim Warrick oldu. Yapılan takasın çılgınca olduğunu belirten Warrick, “Liderimizi kaybettik. Artık Gasol’u takımda görememek oldukça tuhaf olacak. Tek bildiğimiz onun artık geri dönmeyeceği. Artık başka bir takımda. Bundan sonra da Grizzlies forması giymek oldukça garip geliyor. Bundan sonra işimiz daha da zor olacak” diye konuştu.

Los Angleas Lakers'ta Pau Gasol [değiştir]

Los Angeles Lakers bombayı patlattı ve bir çok takımın da gözdesi arasında yer alan İspanyol yıldız Pau Gasol’u kadrosuna kattı.

Basketbol severlerin Pau Gasol karşılığında verilen 3 oyuncu ve 2 draft hakkına “Memphis ne yapıyor böyle diyeceği kesin. Los Angeles Lakers taraftarları da şampiyonluk için en azından biraz daha umutlanmıştır.

İsterseniz Pau Gasol karşılığında Los Angeles Lakers’ın, Memphis’e neler verdiğine de değinelim. Bir türlü NBA’de istenileni veremeyen Kwame Brown, çaylak oyuncu Jaravis Crittenton, Pau’nun kardeşi Marc Gasol (kendisi İspanya Ligi’nde) ve Aaron McKie (zaten oynamıyor şu anda kendileri). Bu 3 isim yanında Memphis, Lakers’ın 2008 ve 2010 yıllarındaki draft haklarını da verdi. Öte yandan Damon Stoudemire ile yollarını daha önce ayıran Grizzlies, Stromile Swift’i de Jason Collins karşılığında New Jersey Nets’e gönderdi.

Memphis Grizzlies antrenörü Marc Iavaroni’nin takas sonrasında çok da olumlu açıklamalar yaptığını söyleyemeyiz. Iavaroni, Gasol’a yeni takımında başarılar dilerken, yıldızın hayali olan NBA şampiyonluğunu elde etmesini umduğunu söyledi. Bunlar dışında söylediği “Artık yeni ve esnek bir takımız” demeci ise şu aşamada çok da önem arz etmiyor.

Los Angleas Lakers'ta Oynadığı İlk Maçındaki Üstün Performansından sonra uzmanlar Lakers takımının final oynayacagını rakiplerininde büyük olasılıkla Celtic's olacagından söz ediyorduki. Pau Gasol lakersta cok üst düzey performansı ve kobe ile çok başarılı oyunlar çıkararak Lakers'a Batı Şampiyonluğunu tattırdı. Şuan devam eden seride 1-0 geride olan Lakers henüz pes etmiş değil. Lakersa ilaç gibi gelen Dev oyuncu Gasol hücümda lakersin istediği üçgen taktiği ( gasol önde durarak ) çok başarılı hücümlara çıkıyorlar.

Kim Bilir belki 2008 sezonu sonunda Gasol hayalini kurduğu yüzüğe kavuşabilir.

İspanya Milli Takımı [değiştir]

Henüz Barcelona Forması giyerken ispanya milli takımına cağırılan 16 numaralı dev adam Gasol İspanya’nın Amerika’yı 94–87 yendiği maça damgasını vurmustu.

2003 Avrupa Basketbol Sampiyonasında ise ispanya'yı sırtlayan Power Forward oyuncusu Dev Gasol takımını finale kadar getirdi, finale kadar takımını tasıyarak en iyi 5 seçilen Pau. Finalde 36 sayı üretmesine rağmen Litvanya’ya yenilmekten kurtulamadı.

2004 Atina Olimpiyatların’da gerçekten basarılı isler yaptı. 22.4 sayı, 7,3 ribaund ortalaması ile En İyi 5 seçilmis ve sayı kralı olmustu.

Sırada 2006 Dünya Sampiyonası vardı, geçen sefer takıma katılamamıstı ama bu sefer katılacaktı. NBA ‘de oynaması ve çok basarılı bir performans gösterreek All-star dahi olmasına rağmen “yorgunum, dinlenmem gerek, sakatlanabilirim” bahanesine sığınmayarak takımına dahil oldu ve sırtlamaya kararlıydı. Türkiye’nin de 6. olduğu 2006 Dünya Basketbol Sampiyonasında, maç basına 21,3 sayı üreterek turnuvanın en skorer 3.oyuncusu oldu. Ulastığı bu yüksek rakamın yanında, 9.4 ribaund, 1.4 asist ortalama ile bu yönden de katkı sağladı. İspanya muhtesem bir savunma ve kontrollü hücum ile gerçekten çok iyi bir oyun sergiliyordu, takımın en iyisi Gasol olduğundan hiç kimsenin süphesi yoktu fakat takım olarak hepsi iyiydi, hepsi birer yıldızdı. Yarı finalde karsılastıkları Arjantin, turnuvanın belki de en büyük favorisiydi ama Arjantin’i muhtesem bir oyunla tek sayı fark ile geçerken Gasol bu maçta 19 sayı da kalarak, Garbajosa ile takımının en skorer oyuncusu oldu. Fakat Gasol sakatlandı ve final maçında yer alamadı. Rüya Takım Amerika’yı yenerek finale kalan Yunanistan, Gasol’un de yokluğunda sampiyon olarak gösteriliyordu. Maçı kenardan izlemesine rağmen, bir an bile takımı desteklemeyi bırakmadı, onlar kadar kendi de yoruldu, yüreğini kalbini ortaya koydu. Gasol, Amerika’ya kendisi gösteremese de takımı ile yıldızlarla değil inanan ve savasan oyuncularla sampiyon olacağını gösterdi. Finalde farkla kazanan ve sampiyon olan İspanya idi. Maç sonunda ki göz yasları ve takımın ona bağlılığı hem duygu yüklüydü, hem de hepimizin Gasol’a olan saygısını bir kat daha arttırdı. Sanki arkadaslarının motivasyonu onun yokluğunda daha da yüksek olmustu. Sıra sampiyon kadar merak edilen MVP ye gelmisti. MVP kim olacaktı? MVP ismi açıklandığında, bunu hiç beklemeyen Gasol sasırmıs, kendi dahi inanamamıstı. Gasol MVP seçilmisti. Final maçında oynamamasına rağmen finale ve sampiyonaya damgasını vuran bir kahraman olmustu.



Başarıları [değiştir]

Finali kot pantolonu ve yaslı gözleriyle izledi. Ama bu bile finallere ve sampiyonaya damgasını vurmasını engelleyemedi. MVP olduğunu öğrendiğinde, kendisi bile saskındı. İste Bay MVP:

- 1998 Yılında 18 Yaşındayken Barcelona'da Oynamaya Başladı.

- 1999 İspanya Milli takımına seçildi. ve Amerika'yı Devirdiler.

- 2001 Euro Basket ve EuroLeague'de Başarılı Performansı Nba koçlarını etkiledi.

- 2001 Nba Draflarına Katıldı 3. Overalden Atlanta'ya gitti.

- 2001 Memphis'e Takas Olan 2.13'luk Dev En erken Draft Olan Avrupalı unvanını Aldı.

- 2001 NBA Tarihinde yılın çaylağı seçilen ilk Avrupalı basketbolcu oldu.

- 2003 Avrupa Basketbol Sampiyonasında Final Heycanını Yaşadı.

- 2004 İlk kez Nba Playoff'larına katıldı.

- 2004 Atina'da En iyi 5 ve Sayı Kralı Ödüllerini Aldı.

- 2005 Sakal Bıraktı. :)

- 2006 All-star'a seçildi.

- 2006 Nba Playofflarına taşıdı takımını

- 2006 Dünya Şampiyonluğu , MVP Ödülü ve turnuvanın en skorer 3.oyuncusu oldu.

- 2008 Los Angleas Lakers'a Takas Edildi.

- 2008 Batı Finalini kazandı ve Şuan Boston Celtic ile İlk kez bir Nba Finaline kaldı.


0 yorum:

Yorum Gönder