twitter
    Ne mutlu Türküm diyene!

Ray Allen


California eyaletinin merced sehrinde 1975 yilinda dunyaya gelen walter ray allen,lise caglarina geldiginde yetenegiyle kendinden soz ettirebilecek bir basketbol oyuncusu olmustu,dalzell,south carolina'daki hillcrest high school'u eyalet sampiyonluguna tasidiktan sonra universitede de performansini surdurdu ve gelecekte nba'de onemli bir yildiz olacaginin sinyallerini vermeye basladi.university of connecticut'ta oynadigi 1993-96 doneminde,1995 yilinda "USA Basketball's Male Athlete of the Year" secilmek de dahil pek cok bireysel basari kazandi.universitedeki son sezonunda,23,4 sayi,6,5 ribaunt ve 3,3 asist ortalamalari tutturarak Big East Konferansi'nda yilin oyuncusu secildi.universite tarihindeki,ard arda sezonlarda All America secilen ilk oyuncu olduktan sonra nba tarihinin en bereketli draftlarindan -coklarina gore en bereketlisi- 1996 draftinda 1. tur 5. sirada minnesota timberwolves tarafindan secildi.drafttan hemen sonra 4. sirada secilen stephon marbury ile takas edilerek hic timberwolves formasi giymeden milwaukee bucks oyuncusu oldu.

o yilki draftin 1. sirasinda secilen allen iverson ile ray allen universite yillarinda karsilikli buyuk bir rekabete imza atmislardi.ikiliden,nba kariyeri daha basarili ve populer geceni iverson oldu kuskusuz. ama allen de,iverson'in disinda,kobe bryant,shareef abdur-rahim,stephon marbury,antoine walker,steve nash,predrag stojakovic,jermaine o'neal gibi all-starlari,ligde olduklari 10 sezonun 5inde sayi krallarini(4 kez allen iverson,1 kez kobe bryant) cikaran bu draft sinifinin,iverson ve bryant'in ardindan -ve cok da arkalarinda kalmadan-en onemli skoreri olurken, bu ikili gibi devamli all-star secilen biri de olarak o yilki draftin bence en basarili 3. ismi olmayi basardi(her ne kadar steve nash 2 kez mvp secilse de!).

ray allen bunu yaparken,ozlemini duydugu sey suphesiz basarili bir takimda oynamak olmustur.milwaukee bucks ile konferans finallerinde bir kez daha allen iverson'a ve 76ers'a tosladiklarindan sonra bir daha bu basariya yaklasamadi.ve eger allen ilerde hall of fame'e secilirse ki su anki bireysel istatistikleri bunun yuksek olasilikli oldugunu gosteriyor,belki de nba tarihinin oynadigi takimlarla en az basariya ulasarak hall of fame'e secilen oyuncusu olacak.

aslinda,allen nba'deki ilk sezonlari haric hicbir zaman cok yetenekli bir oyuncuyla oynayamadi,nba'e adimini attiginda ligin sayili kisa forvetlerinden glenn-big dog-robinson ve buyuk yetenegini sonradan alkol bagimliligiyla harcasa da o yillarda yetenekli bir power-forward olan vin baker bucks'in liderleri konumundaydilar.ancak birkac sezon icinde allen,esas oglanliga adimini atti,tipki lisede ve universitede oldugu gibi.

2002/03 sezonunda nadir gorulen, iki superstar iceren takaslardan birinde,seattle'in oyun kurucusu gary payton milwaukee'nin yolunu tutarken,ray allen de pasifik kiyisina yollaniyordu,artik tamamiyle kendi eline bakan bir takimdaydi.

seattle kariyeri boyunca skor olarak daha da gelisim gosteren ray allen,icinde bulundugumuz sezonda sayi ortalamasini 26,4'e kadar tasidi ama takiminin playoff'a girmesine yaramadi bu performansi.ve sugar ray de umudunu baska bahara tasimak zorunda kaldi,butun bir sehrin umudunu belki.

11 yilini doldurdugu nba'de,su ana kadar 21,5 sayi ortalamasi ile oynayan allen ayrica lig tarihinin en cok sayi atan 69. oyuncusu konumunda,7 kez all-star karmasina,2001'de All NBA Third Team'e,2005'te de All NBA Second Team'e secildi.gectigimiz sezon attigi 269 isabetli ucluk ise bir sezonda atilan en fazla isabetli ucluk demek.universite takimi UConn Huskies'in All-Century takiminin onursal kaptani secilmesi ise herhalde onun icin en onemli basarilardan biri,hele ki UConn gibi nba'e onemli oyuncular kazandirmis bir universitede boyle bir unvana layik goruldugu dusunulurse.

ray allen'i takip eden basketbolseverler icin ise,en sasirtici anlardan biri, gecen sezon keyon dooling ile saha icinde yumruklasmasi olmustur. cunku bahsettigimiz isim, Sporting News'in 2000 ve 2001'de 'Good Guy' sectigi ve 2003 Joe Dumars Sportmenlik Odulu sahibi bir basketbolcu.
giriste bosuna yetenegini calismasiyla birlestiren ve sayginlik kazanan ozel oyunculardan bahsetmedik.ray allen'in belki de en cok takdir edilmesi gereken yonu,istatistiklerine nazaran az ilgi gormesine karsin isini istikrarli bir sekilde iyi yapmasi.nba'e girdiginde fena bir atlet olmayan hatta smac yarismasinda bile yarisan allen,yillar gectikce zaten yeterince iyi olan sutunu belki de nba tarihinin reggie miller ile birlikte en iyi uclukcusu haline gelecek kadar gelistirdi.bunu nasil basardigi da,kendi sarf ettigi,"smac yetenek isidir,sut ise calismayla kazanilir" tarzi cumlesinden anlasilmakta.geldigi noktaysa,nba tarihinin reggie miller'in ardindan toplamda en fazla uc sayi isabeti bulan oyuncusu olmasi. 

1998 yapimi,Spike Lee'nin yonettigi "He Got Game" adli,ulkenin en yetenekli lise basketbolcusunun vermesi gerekli kritik bir karari anlatan filmde,Denzel Washington'in oglunu Ray Allen canlandirmisti.filmin konusu,esini oldurdugu icin cezaevine gidecek olan bir babanin,cezasinin azalmasinin yegane sartinin oglunun hukumetle bir sekilde alakali bir universiteye katilmasiydi.ray allen'in canlandirdigi super yetenekli liseli genc icin ise bu cok daha iyi basketbol programlari olan okullara gitmek varken gelecegini tehlikeye atmak gibiydi.bu filmdeki roluyle cok buyuk ovguler alan allen,aslinda kendisi de lise caglarinda kiz arkadasinin hamile kalmasiyla, daha universiteye gitmeden hayatiyla ilgili ciddi bir karar almak zorunda kalan biri durumuna dusmustu.


0 yorum:

Yorum Gönder