twitter
    Ne mutlu Türküm diyene!

Shaquille O'Neal


Shaquille Rashaun O'Neal, nam-ı diğer Shaq dünyanın en çok tanınan basketbol-cuları arasında yer alıyor. NBA'in gelmiş geçmiş en dominant oyuncusu olarak gösterilen Shaq'in, sempatik tavırları ve sıcak gülüşüyle dünyanın en medyatik oyuncusu olduğu bir gerçek. Rap albümleriyle, rol aldığı filmlerle medyanın ve basketbol severlerin daima ilgi odağı kalmayı başardı.
Orlando Magic'i tarihinde ilk kez final oynattı. Los Angeles Lakers'ı üç sene üst üste şampiyon yaptı. En son geçtiğimiz sezon Miami Heat'i tarihinde ilk kez şampiyonluğa ulaştırdı. Peki, basketbol tarihine 'SHAQ' ismini altın harflerle yazdıran bu sevimli dev kim?
6 Mart 1972'de Amerika'nın New Jersey eyaletinin Newark semtinde dünyaya geldi. Lucille O'Neal'ın çocuğu olarak dünyaya gelen Shaq, daha annesi ona hamileyken babası Joseph Toney tarafından terk edildi ve üvey babası Phillip Harrison tarafından büyütüldü. Üvey babası Phillip bir subaydı ve babasının görevi nedeniyle Shaq'in çocukluk yılları Almanya'da geçti. Hızla gelişen fiziği nedenyile basketbola yönelmek zorunda kalan Shaq, ilerde basketbol tarihine geçeceğinin farkında bile değildi. Amerika'ya döndüğünde Lise yıllarını Tek-sas'ta Cole Highschool'da geçiren Shaq artık basketboluyla da tanınmaya başlamıştı. Kendini hızla geliştiren Shaq, basketbolü sayesinde Luissiana State University'den burs kazandı ve üniversite hayatı başladı. Üniversite hayatını basketbol içinde geçiren Shaq, bir taraftan da break dans yapıp rap müzik söylüyordu. LSU'da akıl almaz istatistiklere ulaşan Shaq, 1992 yılına geldiğinde NBA drafti için bütün GM'lerin adeta ağzını sulandırıyordu.

1992 NBA DRAFTİ: HOŞGELDİN SHAQ
NBA'e Orlando Magic tarafından birinci sıradan seçilen O'Neal, lige attığı ilk adımdan itibaren ortalığı kasıp kavurdu. Lige fırtına gibi başlayan Shaq daha çaylakken, ilk sezonunda 23.4 sayı ve 13.9 rebount ortalaması tutturdu. Ve daha ilk sezonunda All-Star olma başarısını gösterip ilk beş çıkmayı başardı. Takımında bir ikili oluşturduğu gard Anfernee Hardaway'le beraber Orlando Magic'i 1995 yılında NBA finaline taşımayı başardı. O sezon 29.3 sayı ortalamasıyla ligin sayı krallığında ipi göğüsle-yen O'Neal, finale taşıdığı Orlando Magic'in, Houston Rockets'a 4-0 süpürülmesini engelleyemedi. Ve rüya gibi geçen sezonun ardından ligi hayal kırıkhğıyla uğurlamak Shaq'i çok etkiledi. Bir sonraki sezon da performansını kaldığı yerden devam ettiren bu sevimli basketbolcu yine play-off geldiğinde, bu sefer Michael Jordan'lı Chicago Bulls'a yarı finalde elendi. Orlando'nun sezonu nasıl bittiyse Shaq'in de Magic'le olan kontratı bitmişti. Artık Shaq'i son derece önemli bir karar bekliyordu.

RÜYA GİBİ... SHAQ HOLYWOOD'DA
1996 yazı geldiğinde Shaquille O'Neal Atlantik kıyısından Pasifik kıyısına Los Angeles'in yolunu tuttu ve basketbol kariyerine NBA tarihinde n şampiyonluğu olan Los Angeles Lakers'ta devam etme kararı aldı. Tabi Shaq'i Los Ange-les'ta basketbolün dışında bir çok şey bekliyordu; şöhret. Shaq geldiği an bütün sinema yapımcılarını ve müzik prodüktörlerini sıraya soktu. Lakers 90'larda yaşadığı düşüşten sonra bir anda yine ligin en popüler, en sansasyonel, en çok konuşulan takımı oldu. Bir anda yine milyonlarca forma satmaya başladı. Bu arada Shaq, Orlando'daki giydiği 32 no'Iu formayı LA'de giyemeyecekti. Çünkü o forma LA'den efsane oyuncu Magic Johnson için emekliye ayrılmıştı. Shaq 34 numaralı forma giymeye başlayacaktı. Lakers o yaz aynı zamanda Draft-ten Charlotte Hornets tarafından draft edilen 18 yaşındaki Kobe Bryant'ı, Vlade Divac karşılığı aldı. Böylelikle LA Lakers için ve Shaquille için çok önemli bir adım atılmış oldu. Lakers sakatlıklarla bocaladıktan sonra 1999 yazında Bulls'u 6. kez şampiyon yapmış koç Phil Jackson'ı takımın başına getirdi. Ve ilk yıllarında Lakers'ın 'Shaq + Kobe + Phil Jack-sons Şampiyonluk' teorisi gerçek oldu. Tabi bu arada Kobe Bryant da ilk geldiği sezondan itibaren grafiğini hızla ilerletti ve tüm medya tarafından Michael Jordan'ın varisi olarak görüldü.
1999-2000 sezonunu şampiyonlukla kapayan Shaq finallerin MVP'si (en değerli oyuncusu) seçildi. Ama Shaq için rüya gibi geçen bu sezonda normal sezonun da MVP'si seçildi. Ve aynı zamanda All-Star MVP'sine layık görülmüştü.
Böylece Shaq sezonu üç tane MVP kupasıyla bitirdi, tabii bir de şampiyonluk yüzüğü. Bu formül tuttu ki Shaq Lakers'ı 3 sene üst üste şampiyonluğa ulaştırdı. NBA tarihinde en fazla şampiyonluk kazanan ikinci takım olan Lakers daha önce hiç Three-peat (üst üste üç defa) şampiyonluk yaşayamadı. Şampiyonlukların üçünde de Finallerin MVP'si seçilen Shaq artık bir efsaneydi. Herkes Michael Jordan kadar olup olamayacağını tartışırken, Lakers bir sonraki sezon olan 2002-2003 sezonuna Shaq'siz başladı. Bu arada o sezon içinde Aralık 26'da Shaunie Nelson'la dünya evine girdi. O sezon play-ofF'larda yarı finalde San Antonio Spurs'e elenen Lakers için sezon hüsran oldu.
Tabii Shaq için de. 2003 yazında NBA tarihine damgasını vurmuş, yaşı ilerlemiş ama bir şampiyonluk kazanamamış olan Kari Malone ve Gary Payton'ı bünylerine kattılar. O sezon All-Star maçında MVP ödülüne layık görülen O'Neal sezon sonunda takımını finalde Detroit Pistons'a şampiyonluğu kaybetmesine engel olamadı.
Ve yıllarca Kobe Bryant'la aralarında olan soğuk savaş patlak verdi. Lakers Kobe'yi elinde tutmak istedi ve Shaq'i 3 oyuncu ve bir draft hakkı karşılığı Miami Heat'e gönderdi. Shaq, Miami yolunu tutarken Lakers yaptığı hatanın daha farkında değildi.

MIAMI'YE SHAQ'LI FORMÜL
Tarih 14 Temmuz 2004 ve Shaquille O'Neal Mi-ami'ye gelişiyle herkes kapış kapış Shaq'in 32 nolu Miami formasını alıyordu. Miami'deki herkesin sloganı 'Shaq in Black'ti. Miami Genel Yönetimi durumu çözdü ve ellerindeki genç oyuncu Dwyane Wade tutup Shaq'la beraber bir ikili oluşturdu. Bu şampiyonluğa oynamak istemelerindeki önemli bir işaretti. Ve formül tuttu, Shaq, Miami'deki ilk sezonunda Wade'le beraber Miami'yi Doğu'nun zirvesine taşıdı.
Ama play-offlarda sakatlıklar yüzünden Detroit Pistons'a elendiler. Bu arada aynı sezon Kobe'nin Lakers'ı play-ofF'a bile kalamadı. Shaq'in ortalamalarında düşüş vardı ama Shaq artık gerçek bir lider olmuştu. 2005-2006 sezonu başlarken takımın başına tekrar kurt hoca Pat Riley geldi ve birkaç takviyeyle beraber Miami sezona bomba gibi girdi ve şampiyon oldu.
Finallerde Dallas Mavericks'i 0-2 geriden gelip, 4-2 eleyince Shaq ve Heat şampiyonluğu göğüsledi ve yine herkes Shaq'i konuşmaya başladı. Finallerin MVP'si seçilen Dwyane Wade NBA'de daha üçüncü sezonunda şampiyonluğa ulaştı.
Shaq'in artık ne kadar büyük bir oyuncu olduğu konuşulurken, Lakers'ın da ne kadar büyük bir hata yaptığı tartışılıyordu. Ama öyle ya da böyle Shaq NBA'in gelmiş geçmiş en dominant oyuncusuydu.

0 BİR EFSANE
O, NBA'in gelmiş geçmiş en dominant oyuncusu. Aynı zamanda NBA'in gelmiş geçmiş en medyatik, en çok konuşulan oyuncusu. Sayısız film çevirdi ve milyonlarca albüm sattı. Üzerinden smaç vurmadığı oyuncu kalmadı. O gittiği her takımı başarıya taşıdı. Shaq'in 4 şampiyonluk yüzüğü var. Shaq, Michael Jordan'a yetişir mi bilinmez ama tarihin onu her zaman güzel bir tebessümle hatırlayacağı ve onun gibi birini bir daha göremeyeceği kesin.


Kaynak : www.MegaNBA.com

0 yorum:

Yorum Gönder